Jag tog tåget till Hong Kong på lördag morgon. Tåget går från den östra järnvägsstationen och det är bra, för det är bara en tunnelbanestation bort. Resan till Hong Kong tog nästan tre timmar. Det var ungefär en timme längre än enligt tidstabellen.
Jag har planerat en längre tid att skaffa mig ett stativ till min kamera, så det var dagens första mål. Jag hade i och för sig bara två mål för min resa, utöver stämpeln i passet då, och det var att skaffa mig ett stativ och åka upp till Victoria Peak. Det första målet var snabbt avklarat. Eftersom jag gjort ordentlig efterforskning så visste jag redan vart jag skulle åka för att köpa mig stativet, så kunde åka raka vägen dit. Jag var dock lite orolig för att släpa runt på ett stativ under resten av dagen, men som tur var ingick en väska i köpet.
Efter detta så gick jag runt lite på stan på Mong Kok. Inne bland gränderna och via Nathan Road ned till hamnen. Det är otroligt många indier, runt Nathan Road, som vill sälja på en klockor och kostymer hela tiden. Det gäller att se riktigt ointresserad ut, annars följer dom efter en.
Hong Kong Island, från Mong Kok. |
Efter någon timme tog jag tunnelbanan ut till Hong Kong island, där mitt hotell låg. Det var nog en halvtimmes promenad till hotellet från den närmaste tunnelbanestationen. Det gjorde dock inte så mycket, för det var en intressant väg dit. Det var säkert två kilometers väg där praktiskt taget alla affärer var specialiserade på att sälja torkade fiskar och andra djur från havet. Den hette inte dry fish road, men det borde den ha gjort. Det finns också en annan gata, eller område, som säljer "våta" fiskar och skaldjur.
![]() |
Torkadefiskgatan |
Efter jag checkat in på hotellet och lämnat min väska gick jag ut för att käka lite mat. Av någon anledning så käkar jag bara på små "hak" när jag är i Hong Kong. Pontus och jag gjorde det förra gången jag var där, för två och ett halvt år sedan, också. Mina kulinariska erfarenheter från Hong Kong har fått mig att misstänka att det kan vara Hong Kong som ligger bakom att den svenska "kinamaten" ser ut som den gör. Det känns som jag beställt alla dom olika delarna i "fyra små rätter" på olika restauranger i Hong Kong.
Efter maten gick jag runt och letade efter en taxi för att ta mig till "the peak tram". Hong Kong är en rätt backig stad märker man när man går runt i den. Av någon anledning så var alla taxibilar som bortblåsta, så jag fick mig en ganska lång promenad innan jag hittade en. Det finns också rätt många skyskrapor i Hong Kong, fler än i Guangzhou tror jag. I varje fall så ligger dom mer hopklämt.
![]() |
Hong Kong från Victoia Peak |
Jag tog kvart i tre tåget tillbaka till Guangzhou. När jag kom till min lägenhet kändes det faktiskt lite som att komma hem.
Trevligt Anders - att få en försmak av Hong Kong!
SvaraRaderaFanns det inga djonker eller sampaner att titta på i hamnen? När Kenneth var där på 60-talet och fotograferade var det fullt av sådana flytetyg på vattnet. Vi kan kanske spana efter det när vi kommer dit.
Jag har hittat ett hotell i Peking som vi kanske kan bo på - Jianguo hotell (http://www.agoda.se/asia/china/beijing/jianguo_hotel.html). Jag har bott där tidigare. Priset verkar vara överkomligt om man kan tro vad som framgår av länken ovan.
Vintern fortsätter med oförminskad styrka i Sundsvall. Det har väl varit kallt i en månad nu - runt 10-15 C kallt varje dag med enstaka dagar 5-10.
Ha det så bra!
/Lars-Åke
Hej hej!
SvaraRaderaÄr det varmt eller kallt? Sommar, vinter? Och var exakt befinner du dig. kan du lägga in en karta med en prick på så jag vet!
Åsa